A Sanofi, a Synthélabo, a Hoechst és a Rhône-Poulenc Rorer cégek képezik a mai Sanofi gyökereit. Ezek a gyógyszervállalatok száz évet meghaladó tapasztalattal rendelkeznek az egészségügy területén, fókuszukban az innováció áll azzal a céllal, hogy választ adjanak a társadalom fejlődésével felvetődő egészségügyi kihívásokra és a betegek igényeire. 
Ma a Sanofi több mint 100.000 munkatársával világszerte elkötelezetten dolgozik azért, hogy a betegek minőségi és teljes életet élvezhessenek a Föld bármely részén.

A Sanofi rövid története

A Sanofi vállalatot 1973-ban Franciaországban alapította René Sautier és Jean-François Dehecq az Elf Aquitaine megbízásából, az olajvállalat egészségügy és higiénia területén terjeszkedő leányvállalataként. A vállalat a kezdetektől fogva jelentős mértékben növekedett azáltal, hogy nagy múltú és tekintélyes gyógyszeripari cégekbe fektetett be Európában és Amerikában.

A Synthélabo 1970-ben a Laboratoires Dausse és Laboratoires Robert & Carrière egyesülésével jött létre.

1999-ben a Sanofi és a Synthélabo összeolvadásával egy új, jelentős gyógyszeripari szereplő jelent meg, a Sanofi-Synthélabo vállalatcsoport, melynek központja Párizsban volt.

1999 decemberében a Rhone Poulenc Rorer és a Hoechst Marion Roussel egyesülése létrehozta a francia-német gyógyszeripari hatalmat, az Aventis-t, amely a világ 120 országában volt jelen, részvényeit a párizsi, frankfurti és New York-i tőzsdén is jegyezték. 2002-ben az Aventis mezőgazdasági üzletágának értékesítése után tisztán gyógyszeripari vállalattá vált.

A Sanofi-Synthélabo 2004 augusztusában felvásárolta az Aventis-t, ezzel létrejött az Európában ekkor piacvezető Sanofi-Aventis vállalatcsoport.

2011 májusában a vállalat egyszerűsítette a nevét, és újra Sanofi lett. Világelső kutatómunkájának és termékei sorozatos sikereinek köszönhetően európai vállalatként jelentős pozíciót harcolt ki az egész világon.

2016-ban a Sanofi csereügylet keretében értékesítette állategészségügyi üzletágát (Merial) és megvásárolta a Boehringer Ingelheim CHC üzletágát, ezzel világszerte jelentősen megerősítve szerepét a vény nélkül kapható gyógyszerek piacán.

2016-tól a Sanofi 5 globális üzletág mentén szervezve végzi tevékenységét: Diabétesz és kardiovaszkuláris üzletág, Általános készítmények és feltörekvő piacok, Sanofi Genzyme, Sanofi Pasteur és Vény nélkül elérhető készítmények (CHC).

2018 januárjában a Sanofi felvásárolta az amerikai székhelyű Bioverativ gyógyszervállalatot, ezzel a hemofília gyógyítására szolgáló készítmények piacvezetője csatlakozott a Sanofi csoporthoz, amely így megerősíti jelenlétét a ritka betegségek piacán. Szintén 2018 januárjában a Sanofi tovább bővíti a ritka hematológiai betegségek kezelésére szolgáló portfolióját az Ablynx belga biotechnológiai cég felvásárlásával.

Vállalatunk magyarországi története

A Sanofi csoporthoz tartozó Chinoin több mint 110 éves fennállása során a magyar gyógyszeripar és gyógyszerészet történetében óriási jelentőséggel bíró fejlesztéseket hajtott végre.

A világon itt került sor először a C-vitamin üzemi előállítására, valamint az inzulin és a penicillin első hazai gyártására is

Világszerte 100 országban vagyunk jelen

• Készítményeinket 73 ipari telephelyünkön, több mint 30 országban állítjuk elő.

• Terápiás megoldásaink több mint 170 országban elérhetőek

Utolsó frissítés dátuma: 2022.01.20