A Sanofi, a Synthélabo, a Hoechst és a Rhône-Poulenc Rorer cégek képezik a mai Sanofi gyökereit. Ezek a gyógyszervállalatok száz évet meghaladó tapasztalattal rendelkeznek az egészségügy területén, fókuszukban az innováció áll azzal a céllal, hogy választ adjanak a társadalom fejlődésével felvetődő egészségügyi kihívásokra és a betegek igényeire.

Ma a Sanofinál közel 100.000 munkatársunkkal a világ 100 országában azért dolgozunk, hogy innovatív megoldásainkkal alapjaiban alakítsuk át az orvoslás gyakorlatát, és világszerte betegek milliói számára tegyük elérhetővé a korábban elérhetetlent.

Rövid történetünk

Vállalatunkat 1973-ban Franciaországban alapította René Sautier és Jean-François Dehecq az Elf Aquitaine megbízásából, az olajvállalat egészségügy és higiénia területén terjeszkedő leányvállalataként. Vállalatunk a kezdetektől fogva jelentős mértékben növekedett azáltal, hogy nagy múltú és tekintélyes gyógyszeripari cégekbe fektettünk be Európában és Amerikában egyaránt.

1999-ben a Sanofi és a Synthélabo cégek összeolvadásával egy új, jelentős gyógyszeripari szereplőként jelentünk meg, a Sanofi-Synthélabo vállalatcsoportként, melynek központja Párizsban volt.

A Sanofi-Synthélabo vállalatunk 2004 augusztusában felvásárolta a Rhone Poulenc Rorer és a Hoechst Marion Roussel cégek egyesülésével 1999-ben létrejött, 120 országban jelen lévő francia-német gyógyszeripari óriást, az Aventis-t- Ezzel létrejött az Európában ekkor piacvezető Sanofi-Aventis vállalatcsoport.

2011 májusában egyszerűsítettük a nevünket, így újra Sanofi lettünk. Világelső kutatómunkánk és termékeink sorozatos sikereinek köszönhetően európai vállalatként jelentős pozíciót harcoltunk ki az egész világon.

2016-ban egy csereügylet keretében értékesítettük állategészségügyi üzletágunkat (Merial) és megvásároltuk a Boehringer Ingelheim CHC üzletágát, ezzel világszerte jelentősen megerősítettük szerepünket a vény nélkül kapható gyógyszerek piacán.

2018 januárjában felvásároltuk az amerikai székhelyű Bioverativ gyógyszervállalatot, ezzel a hemofília gyógyítására szolgáló készítmények piacvezetője csatlakozott vállalatcsoportunkhoz, amely így megerősíti jelenlétünket a ritka betegségek piacán is. Szintén 2018 januárjában tovább bővítettük a ritka hematológiai betegségek kezelésére szolgáló portfoliónkat az Ablynx belga biotechnológiai cég felvásárlásával.

A 2019 decemberében bejelentett új globális stratégiánk megvalósulásával a világ egyik vezető biotechnológiai vállalatává váltunk az emberi egészséget szolgáló innováció területén. Ennek mentén

2021 óta innovatív és vény nélkül elérhető készítményeinket négy globális üzletágba szerveződve állítjuk elő és forgalmazzuk, melyek a Specialty Care, a Vakcina, a General Medicines és a Consumer Healthcare* üzletágak.

Vállalatunk magyarországi története

A Sanofi csoporthoz tartozó Chinoin több mint száztíz éves fennállása során a magyar gyógyszeripar és gyógyszerészet történetében óriási jelentőséggel bíró fejlesztéseket hajtott végre.

A világon itt került sor először a C-vitamin üzemi előállítására, valamint az inzulin és a penicillin első hazai gyártására is

Közel 100 000 munkatársunkkal a világ közel 100 országában azért dolgozunk, hogy innovatív megoldásainkkal alapjaiban alakítsuk át az orvoslás gyakorlatát.

• Készítményeinket 69 ipari telephelyünkön, 30 országban állítjuk elő.

• Vállalatcsoportunk termékei összesen 170 országban érhetők el.

Utolsó frissítés dátuma: 2023.01.30.