1910 - Két vegyész, Wolf Emil és Kereszty György megalapítja a Chinoin jogelődjét, az Alka vegyészeti gyárat

Az 1910-ben német mintára létrehozott Chinoint a magyar szintetikus gyógyszergyártás bölcsőjének tekintik, mivel nemcsak a növényi és állati eredetű anyagok feldolgozásával, hanem korszerű kémiai szintézisek segítségével állította elő a gyógyszer-hatóanyagokat már a kezdetektől fogva. A Chinoin számos olyan fejlesztést tett, amely óriási jelentőséggel bírt a gyógyszerészet történetében. Ilyen volt az 1913. és 1916. között kifejlesztett görcsoldó hatású Novatropin, hazánk legrégebbi, napjainkban is forgalomban lévő hatóanyaga.

1928 - Az inzulin gyártási technológiájának kidolgozása

A Chinoinban Földi Zoltán vezetésével több éves kutatómunkával sikerült kidolgozni egy technológiát az inzulin sertés hasnyálmirigyből történő előállítására, amellyel nagy hatékonyságú és tisztasági fokú inzulint állítottak elő. Az inzulin üzemi méretű gyártása a világon másodikként a Chinoinban valósult meg.

1932 - Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin üzemi előállítása a világon elsőként

1932-ben a későbbi Nobel-díjas Szent-Györgyi Alberttel közösen a világon először dolgozták ki a C-vitamin gyártási technológiáját érett paprikából, melyet szabadalommal is védtek. Így a Chinoinban valósult meg először a világon a C-vitamin üzemi előállítása.

1939 - Az antibakteriális Ultraseptyl előállítása

1939-ben a Chinoin áttörő sikert ért el az antibakteriális Ultraseptyl előállításával, melyet Dr. Wolf Emil, Dr. Földi Zoltán, Gerecs Árpád és Kőnig Rezső dolgozott ki. A vizsgálatok során az Ultraseptyl bizonyult a leghatásosabb és a legkevesebb mellékhatással rendelkező készítménynek. Ezek után a II. világháborúban a harcoló felek között nagyon elterjedt a készítmény. A németeken és a szövetségeseken kívül az Ultraseptyl eljutott a semleges Törökországon keresztül az angol hadseregbe, az USA-ba, sőt a Szovjetunióba is. 1945-ben orosz katonák is az ismert gyógyszert keresték a gyárban.

1951 - A penicillin üzemi előállítása Magyarországon először

1951 II. félévében megindult Magyarországon az első üzemi penicillingyártás. Ez a munka több szabadalmi bejelentést eredményezett, és Dr. Földi Zoltánt 1952-ben, míg Kőnig Rezsőt 1955-ben Kossuth-díjjal tüntették ki többek között a penicillinnel kapcsolatos tevékenységükért.

1962 - A No-Spa kifejlesztése

Az 1960-as évek az eredeti gyógyszerek felfedezésének aranykora volt. Ebben az időben 10 év alatt nyolc eredeti szabadalommal védett gyógyszerkészítménye született a Chinoinnak. Ekkor vezették be az egyik legnagyobb gyógyszerexportot jelentő gyógyszert, a No-Spa-t, mely napjainkban is változatlanul sikerkészítménye a vállalatnak.

1986 - Új telephely létrehozása Csanyikvölgyben

A Miskolc melletti Csanyikvölgyben történik a folyékony alapanyagú gyógyszerek, többek között az ampullás injekciók és előre töltött fecskendők gyártása.

1991 - A Sanofi tulajdoni hányadot szerez a Chinoinban

A Chinoin menedzsmentje már 1988-89-ben felismerte, hogy a külföldi befektető képessé teheti a vállalatot a piaci turbulenciák túlélésére, és megteremtheti azt a szilárd alapot, ami a továbbfejlődéshez szükséges. A Sanofi 1991-ben a privatizáció során tulajdonrészt szerzett a Chinoinban, amely akkor a legnagyobb hagyományokkal rendelkező magyar gyógyszeripari vállalat volt.

2002 - A Logisztikai Központ a nagytétényi Harbor Parkba költözik

Az elkészült gyógyszerek a vállalat nagytétényi központjába kerülnek, amely a vállalatcsoport egyik legfontosabb elosztóhelye.

2004 - Megalakul a sanofi-aventis

A Sanofi-Synthélabo 2004 augusztusában vásárolta fel az Aventis-t, amellyel létrejött a sanofi-aventis vállalatcsoport, amely Magyarországon és Európában is piacvezető szerepet töltött be.

2009 - A Sanofi csoport tagja a generikus készítményeket gyártó Zentiva

2009-ben a hazai vállalatcsoporthoz csatlakozott a generikus termékeket forgalmazó Zentiva és az oltóanyagokat forgalmazó Sanofi Pasteur.

2011 - A világ egyik vezető biotechnológiával foglalkozó gyógyszervállalata, a Genzyme is csatlakozik a Sanofi csoporthoz

A Genzyme a világ egyik vezető biotechnológiával foglalkozó gyógyszervállalata, mely a Sanofi csoporthoz 2011-ben csatlakozott. Az orvostudomány területén számos áttörést elérő vállalat az innovációs tevékenységét a ritka betegségek területére fókuszálja, ahol még kielégítetlen egészségügyi igények merülnek fel.

2013 - A Sanofi a Magyar Kormány Stratégiai partnere

2013-ban a Sanofi stratégiai megállapodást kötött a Magyar Kormánnyal. A Sanofi számára azért fontos ez a megállapodás, mert a vállalat stabil, kiszámítható üzleti környezetet kíván elérni a gyógyszeripar számára, továbbá szeretné megerősíteni a hatóságokkal folyó párbeszédet, amely képes a vállalat hosszú távú és tartós magyarországi jelenlétét támogatni

2017 - A Sanofi már 10 éve első a vény nélkül kapható termékek piacán Magyarországon

Vállalatunk már 10 éve piacvezető a vény nélkül kapható termékek piacán*. Árbevétele és az eladott dobozszámok alapján vállalatunk a második legnagyobb gyógyszeripari vállalat Magyarországon*.

2018 – Létrejön a Sanofi Active Ingredient Solutions szervezet

Létrejött a Sanofi Active Ingredient Solutions szervezet, amely külső partnereknek szállít gyógyszer-hatóanyagokat és intermediereket. A szervezet a vállalatcsoport három kémiai telephelyéből áll, melynek két francia telephely mellett az újpesti Kémiai gyáregységünk is szerves részévé vált. 

2019 - A Sanofi nemzetközi üzleti szolgáltató központot létesít Budapesten

Az új üzleti egységünk, amely vállalatunk ötödik telephelye Magyarországon, 100 munkavállalóval kezdi meg működését, akik a könyvelés, HR és pénzügy területén fognak dolgozni. A tervek szerint a munkavállalói létszám 2022-ig összesen több mint 350 főre fog felemelkedni.

2021

A Sanofi vény nélkül elérhető termékeinek gyártásával és értékesítésével foglalkozó egységeiből megalakul az Opella Healthcare Hungary Kft. és az Opella Healthcare Commercial Kft.

Újpesti telephelyünk csatlakozott az EUROAPI céghez, amely a gyógyszeripari hatóanyagok vezető európai gyártója.  

* IQVIA gyógyszerpiaci elemző cég országokra lebontott összevont értékesítési adatai alapján

Utolsó frissítés dátuma: 2021.11.12