1910 - Két vegyész, Wolf Emil és Kereszty György megalapítja a Chinoin jogelődjét, az Alka vegyészeti gyárat

Az 1910-ben német mintára létrehozott Chinoint a magyar szintetikus gyógyszergyártás bölcsőjének tekintik, mivel nemcsak a növényi és állati eredetű anyagok feldolgozásával, hanem korszerű kémiai szintézisek segítségével állította elő a gyógyszer-hatóanyagokat már a kezdetektől fogva. A Chinoin számos olyan fejlesztést tett, amely óriási jelentőséggel bírt a hazai gyógyszerészet történetében.

1928 - Az inzulin gyártási technológiájának kidolgozása

A Chinoinban Földi Zoltán vezetésével több éves kutatómunkával sikerült kidolgozni egy technológiát az inzulin sertés hasnyálmirigyből történő előállítására, amellyel nagy hatékonyságú és tisztasági fokú inzulint állítottak elő. Az inzulin üzemi méretű gyártása a világon másodikként a Chinoinban valósult meg.

1932 - Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin üzemi előállítása a világon elsőként

1932-ben a későbbi Nobel-díjas Szent-Györgyi Alberttel közösen a világon először dolgozták ki a C-vitamin gyártási technológiáját érett paprikából, melyet szabadalommal is védtek. Így a Chinoinban valósult meg először a világon a C-vitamin üzemi előállítása.

1939 - Az antibakteriális Ultraseptyl előállítása

1939-ben a Chinoin áttörő sikert ért el az antibakteriális Ultraseptyl előállításával. A II. világháborúban nagyon elterjedt a készítmény, amely a németeken és a szövetségeseken kívül a semleges Törökországon keresztül eljutott az angol hadseregbe, az USA-ba, sőt a Szovjetunióba is.

1951 - A penicillin üzemi előállítása Magyarországon először

1951 II. félévében megindult Magyarországon az első üzemi penicillingyártás.

1962 - A No-Spa kifejlesztése

Az 1960-as évek az eredeti gyógyszerek felfedezésének aranykora volt. Ebben az időben 10 év alatt nyolc eredeti szabadalommal védett gyógyszerkészítménye született a Chinoinban. Ekkor vezették be az egyik legnagyobb gyógyszerexportot jelentő gyógyszert, a No-Spa-t, mely napjainkban is változatlanul sikerkészítménye a vállalatnak.

1986 - Új telephely létrehozása Csanyikvölgyben

A Miskolc melletti Csanyikvölgyben történik a folyékony alapanyagú gyógyszerek, többek között az ampullás injekciók és előre töltött fecskendők gyártása.

1991 - A Sanofi tulajdoni hányadot szerez a Chinoinban

A Chinoin menedzsmentje már 1988-89-ben felismerte, hogy a külföldi befektető képessé teheti a vállalatot a piaci turbulenciák túlélésére, és megteremtheti azt a szilárd alapot, ami a további fejlődéshez szükséges. A Sanofi 1991-ben a privatizáció során tulajdonrészt szerzett a Chinoinban.

2011 - A világ egyik vezető biotechnológiával foglalkozó gyógyszervállalata, a Genzyme csatlakozik a Sanofi csoporthoz

A Genzyme a világ egyik vezető biotechnológiával foglalkozó gyógyszervállalata, mely a Sanofi csoporthoz 2011-ben csatlakozott. Az orvostudomány területén számos áttörést elérő vállalat az innovációs tevékenységét a ritka betegségek területére fókuszálja, ahol még kielégítetlen egészségügyi igények merülnek fel.

2017 - A Sanofi már 10 éve első a vény nélkül kapható termékek piacán Magyarországon

Vállalatunk már 10 éve (és azóta is töretlenül) piacvezető a vény nélkül kapható termékek piacán [1]. Árbevétele és az eladott dobozszámok alapján vállalatunk a második legnagyobb gyógyszeripari vállalat Magyarországon [2].

2019 - A Sanofi nemzetközi üzleti szolgáltató központot létesít Budapesten

Az új üzleti egységünk, amely vállalatunk ötödik telephelye Magyarországon, 100 munkavállalóval kezdi meg működését, akik a könyvelés, HR és pénzügy területén fognak dolgozni. A tervek szerint a munkavállalói létszám 2022-ig összesen több mint 350 főre fog felemelkedni.

2021 – Jelentős átalakulás magyarországi szervezetünkben

A Sanofi vény nélkül elérhető termékeinek gyártásával és értékesítésével foglalkozó egységeiből megalakul az Opella Healthcare Hungary Kft. és az Opella Healthcare Commercial Kft.

Újpesti telephelyünk csatlakozott az EUROAPI céghez, amely a gyógyszeripari hatóanyagok vezető európai gyártója.

[1] IQVIA Full WHS, 07/2022 országos adatok, kombinált csatorna, Sellin Value, Sellin Unit
[2] IQVIA Full PTR, 07/2022 országos adatok, Sell-Out Value

Utolsó frissítés dátuma: 2023.01.30.