Társadalmi felelősségvállalásunk

Nem csupán hiszünk abban, hogy mindig tehetünk többet: cselekszünk is. Arra törekszünk, hogy a világon mindenütt hozzájáruljunk bolygónk élhetőbbé, fenntarthatóbbá tételéhez, az elérhető egészségügyi megoldások palettájának szélesítéséhez, a hátrányt szenvedő közösségek támogatásához, és hogy befogadó, elfogadó munkahelyként működjünk.

A Sanofi Global Health nemzetközi nonprofit szervezet révén a világ 40 országában 30 nélkülözhetetlen gyógyszer elérését biztosítjuk a rászorulók számára, és 100 ezer egységet adományozunk a ritka betegségekkel küzdők részére. Folyamatosan azért dolgozunk, hogy kifejlesszük a megfelelő gyógyszereket a gyermekkori daganatos betegségek leküzdésére, felszámoljuk a gyermekbénulást és az afrikai álomkórt a világ minden táján.
Kollégáink számára is olyan támogató, inspiráló környezetet biztosítunk, amelyben maximálisan kibontakoztathatják képességeiket, és ahol a férfi és női vezetők aránya kiegyenlített.
A következő esztendőkben is kiemelt figyelmet fordítunk termékeink környezettudatos csomagolására, a megújuló energia arányának növelésére és a karbonsemlegesség megteremtésére is, úgy a termelésben, mint a járműflottáink üzemeltetése során.

A „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” alapelvnek megfelelően Magyarországon is szerteágazó területeken működtetünk programokat a társadalmi felelősségvállalás jegyében az egészségügyi edukáció, a cukorbetegség és a kardiovaszkuláris betegségek visszaszorítása, a prevenció és az öngondoskodás megvalósítása érdekében. Új munkavállalói önkéntes programunk bevezetésével nem csupán a vállalati önkénteseink szerepvállalása és létszáma nő, hanem a civil szervezetekkel történő együttműködéseink száma és eredményessége is.
A társadalomért és a környezetünkért tett erőfeszítéseinkben a saját belső meggyőződésünk vezet: a Sanofinál abban hiszünk, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott élet megteremtéséért folyamatosan tenni kell. Együtt pedig még többet tehetünk.

Társadalmi elkötelezettségünk stratégiai pillérei

Globális gyógyszeripari vállalatként felelősségünk, hogy kivegyük a részünket a világ legsürgetőbb egészségügyi és társadalmi kihívásainak kezelésében.
Integrált vállalati társadalmi felelősségvállalási stratégiánk célja hozzájárulni egy egészségesebb, élhetőbb és fenntartatóbb világ felépítéséhez azáltal, hogy a legszegényebb társadalmi rétegek számára is hozzáférést biztosítunk az egészségügyi ellátáshoz, és erőfeszítéseket teszünk a kielégítetlen szükségletek fedezéséért.

Ennek érdekében hoztuk létre 2021-ben globális szinten a Sanofi Global Health Unit szervezetünket, amelynek célja – a vállalatcsoport nonprofit egységeként - az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés növelése gyógyszerek forgalmazásával, valamint a helyi egészségügyi rendszerek kiépítése és megerősítése azokban az országokban, ahol a legalacsonyabb az egy főre jutó GDP.

A Sanofi Global Health az első és egyetlen olyan nemzetközi kezdeményezés, amely alacsony és közepes jövedelmű országok számára több terápiás területen is biztosít hozzáférést a WHO alapvető gyógyszereinek listáján szereplő kritikus termékekhez, miközben finanszírozza a helyi támogató programokat és erősíti a lokális vállalkozásokat.

Cégcsoportunk másik globális szervezete a Sanofi Gyermekei Egyesület – Enfants de Sanofi -, amely nemzetközi szinten - így Magyarországon is - bármely hazai kollégánk számára erkölcsi és anyagi támogatást nyújt, akinek gyermekeinél (születésüktől 25 éves korig) egészségügyi, szociális vagy iskoláztatási problémák merülnek fel. Az egyesület részben munkavállalói pénzadományokból tartja fenn magát.

Üzleti stratégiánkba integrálva a társadalom iránti elkötelezettségünk négy alapvető pillérre épül, amelyek megvalósításával pozitív változást kívánunk elősegíteni, és kedvező hatást gyakorlunk bolygónkra és társadalmunkra:

ESG (Environmental, Social and Governance)* - környezetvédelmi, társadalmi és irányítási teljesítményünk

A Sanofit 2022-ben a Standard & Poor’s Global Ratings (S&P) ESG-értékelésében a fenntarthatóság iránt leginkább elkötelezett vállalatként ismerték el. Nagy büszkeség számunkra, hogy a tanulmányban különösen a gyógyszerekhez való hozzájutás iránti elkötelezettségünk okán emelkedünk ki a nemzetközi vállalati mezőnyből.

* Az ESG, avagy az Environmental, Social and Governance (ESG) olyan kritériumok összessége, amelyek alapján a potenciális befektetők kiszűrik azokat a vállalatokat, amelyekbe potenciálisan befektethetnek.
A vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) egy (többnyire) önszabályozó megközelítés, ahol a vállalatok arra törekszenek, hogy kezeljék a társadalomra (környezetre, gazdaságra és emberekre) gyakorolt hatásukat.

TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI PROGRAMJAINK MAGYARORSZÁGON

Út az Egészséghez Program

A Budapesti Szent Ferenc Kórház elsősorban a Magyarországon is vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás és cukorbetegség visszaszorítása érdekében, a Sanofi szakmai támogatásával indította el 2015-ben az „Út az Egészséghez Program” kezdeményezést, amelynek a célja a magyar lakosság általános egészségi állapotának javítása, és ezzel összefüggésben a családok mozgásra, fizikailag aktívabb életformára ösztönzése.

A program egyszerre figyel a különböző generációkra, helyzetükből, igényeikből adódóan más-más szempontok alapján. Az idősebbek számára vezetett túrák döntően az egészségmegőrzést és a rehabilitációt szolgálják, míg a fiatalabb generációk esetében a prevenció az elsődleges cél.

A program a szakmai túraútvonalak kialakításával („tanösvény”) a szabadidős programon túl a sokakat érintő betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, illetve magas vérnyomás megelőzésében is segít, javít az állóképességen, és nem utolsó sorban a mentális egészség megőrzéséhez is hozzájárul. Megismertet a túrázókkal néhány alapvető egészégügyi mutatót és mérési módszert, a túra során pedig kikölcsönözhető eszközökkel egyéni állapotfelmérést is lehetővé tesz, hozzájárulva az egészségtudatosság kialakításához, illetve elmélyítéséhez.

Az elmúlt években Budapesten és vidéken összesen 7 helyszínen (Kis-Hárs-hegy, Normafa, újpesti Farkas-erdő, Csanyikvölgy, Veresegyház, Kékes, Szépvölgy) alakítottunk ki az Út az Egészséghez Program keretein belül tanösvényt. Látva a program sikerét és indokoltságát, szeretnénk tovább bővíteni a helyszíneket Magyarországon, távlati terveink között pedig szerepel a kezdeményezés kiterjesztése a Kárpát-medence országhatáron túli területeire is.

A program elindítása óta kiértékelt több ezer leadott túralap nyomán a magukat egészségesnek gondoló túrázók megközelítőleg 5 százalékáról derült ki, hogy mielőbbi szakorvosi vizsgálatra szorulnak. A túraösvényeket rendszeres használók esetében az egészségben eltöltött életévek száma, azaz a várható élettartam növekedése látható, továbbá a programban részt vevő, kardiológiai eseményen átesett betegeknek csökkent a testsúlyuk, és lényegesen ritkábban fordult elő körükben új szív- és érrendszeri esemény.

Az Út az Egészséghez Program 2016-ban elnyerte a CSR Hungary a Magyar Üzleti Felelősség Díját a „Közös felelősség – Közös ügyek” kategóriában, és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) „Nekem Szól! Egészségértés 2020” Fődíját.

KiDS

A Sanofi elkötelezett a cukorbetegség elleni küzdelemben. Célunk, hogy korszerű terápiáink mellett a társadalmi felelősségvállalás keretein belül is hatékonyan lépjünk fel a magyar emberek egészségéért.

A KiDS program célja olyan környezet kialakítása, amely már általános iskolai közegben biztosítja a cukorbetegség jobb megértését, a cukorbeteg gyerekek segítését, valamint a 2-es típusú diabétesz megelőzésének lehetőségét.

A programot, amelynek támogatója világszerte a Sanofi, a Nemzetközi Diabétesz Társaság (IDF) állította össze általános iskolások, valamint pedagógusaik és szüleik számára.

A KiDS a cukorbetegségről nyújt felvilágosítást a gyerekek számára egy interaktív tematikus nap formájában, ahol az előadást játékos feladatok követik. A pedagógusok és a szülők szakmai előadásokon bővítik ismereteiket.

A program célja, hogy elősegítse:

  • a cukorbetegség jobb megértését
  • a cukorbeteg gyerekek segítését
  • a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének lehetőségét.

A KiDS programot 2018-ban indítottuk el Magyarországon. A gyakorlati megvalósítás érdeme az Egy Csepp Figyelem Alapítványé, mely hazánk egyik legfontosabb, cukorbetegséggel foglalkozó civil szervezete. A program szakmai adaptációja során a Magyar Diabetes Társaságra támaszkodtunk.

Az elmúlt négy évben összesen 2273 ember vett részt a KiDS foglalkozásain, köztük több mint 1100 általános iskolás.

Óriási büszkeség számunkra, hogy az Egy Csepp Figyelem Alapítvány két, az Oktatási Hivatal és a magyar pedagógusok számára 2021-ben fejlesztett állami edukációs programja (DiabMentor, CukorSuli) tananyagainak fontos részét képezik a KiDS oktatási anyagai.

Így a KiDS máris elérte egyik legfőbb célját: szerves részévé válni a hazai oktatási rendszernek, elősegítve, hogy a diabétesz, mint népegészségügyi kihívás láthatóbbá és kezelhetőbbé váljon.

TEENS

A Sanofi számára kulcsfontosságú, hogy már fiatal korban felhívja a figyelmet az egészségügyi öngondoskodás (self-care) fontosságára. 2020-ban ezért indítottuk útjára a TEENS programot, amely a 13-14 éves korosztály egészségfejlesztését célozza digitális eszközökkel és egyedi tematikus ismeretanyaggal.

A TEENS célja a krónikus betegségek (elhízás, cukorbetegség, szív-és érrendszeri elváltozások, magas vérnyomás) megelőzése helyes életvezetési minta közvetítésével. A projekt célcsoportja a 13-14 éves korosztály, melynek tagjai kellően érettek a tárgyi ismeretek megértéséhez, és foglalkoztatják őket a testi-lelki változások.

A Teens programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, hazánk egyik legfontosabb, egészségügyi civil szervezete bonyolítja le, hasonlóan KiDS programunkhoz. A TEENS-hez csatlakozó iskolákban félnapos tematikus programot szervezünk a kiválasztott osztály számára, alkalmanként 30-35 résztvevővel.

A foglalkozások interaktív előadásokból, játékos tudásfelmérésekből, csapatmunkát és együttműködést igénylő feladatokból állnak, a következő témák mentén:

  • Egészségügyi öngondoskodás (self-care)
  • Megfelelő táplálkozás
  • A mozgás fontossága
  • Lelki egészség 

A programot alapvetően személyes részvételre, offline lebonyolításra terveztük, azonban a világjárvány következtében a 2020-as kísérleti évben online webinarok formájában valósult meg, modern, virtuális, 3 dimenziós környezetben.

Örömteli, hogy 2021-ben végre személyes formában is elindult a program, egy hetedikes és egy nyolcadikos osztály bevonásával, összesen 32 diák és 6 pedagógus részvételével.

A fogadtatás rendkívül pozitív volt mind a diákok, mind a bevont pedagógusok körében. A Sanofi a kedvező tapasztalatok alapján hosszú távon is elkötelezett az egészségügyi öngondoskodás társadalmi erősítése és a népegészségügyi kihívások leküzdése iránt.

WE VOLUNTEER

A Sanofinál régóta elkötelezett vagyunk a közösségek önkéntes munkával történő támogatása mellett, amihez munkatársaink értékes hozzájárulást nyújtanak évek óta. Kollégáink örömmel támogatnak olyan ügyeket, amelyek segítik a felelős vállalatként tett vállalásaink teljesítését. Ennek az elkötelezettségnek a részeként került bevezetésre az egész vállalatra kiterjedő önkéntes munkavállalói programunk, a We Volunteer.

A We Volunteer megtestesíti a Sanofi társadalom iránti elkötelezettségét, és lehetőséget ad a munkavállalóknak arra, hogy aktív szerepet vállaljanak önkéntességi kezdeményezésekben. Utóbbi elősegítése érdekében Magyarországon egy munkanap fizetett távollétet biztosítunk kollégáinknak a program keretén belül választott önkéntes tevékenységhez. A We Volunteer programokat egy online felületen keresztül hirdetik meg a civil szervezetek, itt regisztrálhatnak önkénteseink az általuk választott tevékenységre.

A nemzetközi és hazai gyakorlatban is úttörő önkéntes programjaink köre dinamikusan változik és bővül, így lehetővé téve munkatársainknak, hogy az év különböző időpontjában és helyszínén vállaljanak szerepet társadalmilag fontos ügyekben.

Vállalatunk társadalmi felelősségvállalása különleges és szemléletformáló értékeket közvetít, amihez egyaránt fontos a vállalati és egyéni szintű elköteleződés. A társadalmi ügyek iránti felelős hozzáállás, érzékenyítés és aktív részvétel a számunkra fontos ügyek mellett közös küldetésünk és feladatunk, amely hasznos, feltöltő és közösségkovácsoló csapatmunka is egyben.

Civil szervezetek jelentkezését várjuk! Erről további tájékoztatás itt érhető el.

Büszkék vagyunk önkénteseinkre, akikkel közösen még többet tehetünk.

Utolsó frissítés dátuma: 2023.01.20.