Hitvallásunk

Amikor társadalmi felelősségvállalásról beszélünk, mi a Sanofi teljes működését értjük alatta: egyrészt olyan munkahelyi környezet kialakításán dolgozunk, melyben a kollégáink a képességeik legjavát hozhatják ki magukból, másrészt pedig a betegek, a környezetünk és a körülöttünk élő közösség érdekében olyan programoknak vagyunk kezdeményezői vagy részesei, melyek lehetőséget nyújtanak az egészségesebb életvitelhez.

Programjaink

Út az egészséghez program

Az Út az egészséghez program a Szent Ferenc Kórház által létrehozott egészségügyi program, melyhez a Sanofi a kezdetektől szakmai partnerként csatlakozott.

Az "Út az egészséghez program" a szív- és érrendszeri betegséggel vagy rizikófaktorokkal élők, valamint cukorbetegek terápiájának támogatására, illetve a betegségek megelőzésére jött létre. Egy kellemes séta alkalmával a túraösvény elején felvehető adatlap kitöltésével és visszajuttatásával már sokat tett a túrázó az egészségéért. Az adatlapot egészségügyi szakemberek ellenőrzik, és ha a kitöltő személy egészségügyi állapota kivizsgálást vagy orvosi beavatkozást igényel, felveszik vele a kapcsolatot.

Kardiovaszkuláris túraösvény működik Budapesten, a Hárs-hegyen, az újpesti Farkas-erdőben, Normafán, a miskolci Csanyikvölgyben és 2019. júliusától már Veresegyházon is. A túraösvények egyre közkedveltebbek, az elmúlt években több mint 10000 túrázó sétált végig valamelyik ösvényen, akik közül mintegy 100 beteget szűrtek ki a szakemberek. Az „Út az egészséghez program” további helyszínekkel is bővül a jövőben.

A túraösvényen egészségügyi szakemberek által vezetett túrák is igénybe vehetők, a részletekről az alábbi oldalon tájékozódhat: 
Szent Ferenc Kórház.

A KiDS program

A KiDS program célja olyan környezet kialakítása, amely már általános iskolai közegben biztosítja a cukorbetegség jobb megértését, a cukorbeteg gyerekek segítését, valamint a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének lehetőségét. 

A programot a Nemzetközi Diabétesz Társaság (IDF) állította össze általános iskolások, valamint pedagógusaik és szüleik számára, támogatója világszerte a Sanofi.

A KiDS a cukorbetegségről nyújt felvilágosítást, a gyerekek számára egy interaktív tematikus nap formájában, ahol az előadást játékos feladatok követik. A pedagógusok és a szülők szakmai előadásokon bővítik ismereteiket. A program célja, hogy elősegítse:

  • a cukorbetegség jobb megértését
  • a cukorbeteg gyerekek segítését
  • a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének lehetőségét.

A KiDS programot 2018-ban indítottuk el Magyarországon. A gyakorlati megvalósítás érdeme az Egy Csepp Figyelem Alapítványé, mely hazánk egyik legfontosabb, cukorbetegséggel foglalkozó civil szervezete. A program szakmai adaptációja során a Magyar Diabetes Társaságra támaszkodtunk.

A sikeres 2018. évi pilot után 2019-ben folytattuk a tematikus napok megrendezését. Az első két évben összesen 10 iskolába kopogtatott be a KiDS, több mint 1000 gyereket elérve.

2020-ban a világjárvány közbeszólt, ezért rendhagyó módon online webinarok formájában, az ország minden szegletéből jelentkező pedagógusok és szülők részvételével folytatódott a program, újabb 408 érdeklődő bevonásával.

Az elmúlt három évben összesen 2150 ember vett részt a KiDS foglalkozásain, köztük több mint 1000 általános iskolás. A Sanofi elkötelezett a cukorbetegség elleni küzdelemben, célunk, hogy korszerű terápiáink mellett társadalmi felelősségvállalás segítségével is tegyünk a magyar emberek egészségéért.

A Sanofi számára kulcsfontosságú, hogy már fiatal korban felhívja a figyelmet az egészségügyi öngondoskodás (self-care) fontosságára. 2020-ban ezért indítottuk útjára a TEENS programot, amely a 13-14 éves korosztály egészségfejlesztését célozza, digitális eszközökkel és egyedi tematikus ismeretanyaggal.

A TEENS célja a krónikus betegségek (elhízás, cukorbetegség, kardiovaszkuláris elváltozások, magas vérnyomás) megelőzése helyes életvezetési minta közvetítésével. A projekt célcsoportja a 13-14 éves korosztály, melynek tagjai kellően érettek a tárgyi ismeretek megértéséhez és foglalkoztatják őket a testi-lelki változások. 

A programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, hazánk egyik legfontosabb, egészségügyi civil szervezete bonyolítja le, hasonlóan KiDS programunkhoz. A TEENS-hez csatlakozó iskolákban félnapos tematikus programot szervezünk a kiválasztott osztály számára, alkalmanként 30-35 résztvevővel. A foglalkozások interaktív előadásokból, játékos tudásfelmérésekből, csapatmunkát és együttműködést igénylő feladatokból állnak, a következő témák mentén:

  • Egészségügyi öngondoskodás (self-care)
  • Megfelelő táplálkozás
  • Mozgás fontossága
  • Lelki egészség

A programot alapvetően személyes, offline lebonyolításra terveztük, azonban a világjárvány következtében a 2020-as pilot évben online webinarok formájában valósult meg, modern, virtuális, 3 dimenziós környezetben.

2020-ban egy budapesti általános iskola két hetedik osztályában került megrendezésre a TEENS, összesen 50 tinédzser részvételével. A program pilotját eredményesen megvalósítottuk. A fogadtatás rendkívül pozitív volt mind a diákok, mind a bevont pedagógusok körében. A Sanofi elkötelezett az egészségügyi öngondoskodás társadalmi erősítése és a népegészségügyi kihívások leküzdése iránt.

Vállalati önkéntes program

A felelősségvállalás a vállalati szint mellett egyéni szinten is megmutatkozik. Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink a vállalati szervezésű önkéntes programokon is aktívan részt vesznek.

2016-ban pályázatot hirdettünk dolgozóink között, azzal a céllal, hogy olyan önkéntes programokat valósítsunk meg, melyeket a kollégáink fontosnak tartanak. 2017-ben két önkéntes napot szerveztünk az Önkéntes Központ Alapítvány segítségével, melyekhez összesen 67 kollégánk csatlakozott.  Az önkéntes programok idén is folytatódnak civil szervezetek bevonásával és együttműködésével.

Egészség Charta

2008-ban a munkavállalók vállalati szintű egészségvédelme érdekében a Francia-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (FMKI) tagjaként, valamint a kezdeményezés javaslójaként aláírtuk az Egészség Chartát.

Gyógyszergyárként elsőként csatlakoztunk a programhoz, hitet téve amellett, hogy együttműködünk munkavállalóink és azok családtagjainak egészségmegőrzése mellett, továbbá kicseréljük e téren szerzett tapasztalatainkat. Sano-Fit programunk ajánlásai bekerültek az Egészség Charta szövegébe, segítve és ösztönözve ezzel a többi vállalatot.

2018-ban az FMKI szervezésében nagyszabású konferenciával ünnepeljük meg a jubileumot, és hívjuk fel a munkáltatók figyelmét a munkavállalóik egészségének megőrzéséért indított programok fontosságára.

Fókuszban a fiatal generáció támogatása

Felelős vállalatként a mában élve a jövőt szolgáljuk. A fiatal generáció szakmai fejlődésének támogatása érdekében hosszú távú együttműködést dolgoztunk ki többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel.

Pályázati rendszerben működő támogatási programunk keretében ismerjük el azokat a kutató orvosokat, akik innovatív megoldásaikkal járulnak hozzá a betegek gyógyulásához, életminőségük javításához.

A „Kiváló Rezidens díjjal” fiatal orvosok munkáját igyekszünk ösztönözni és megbecsülni: olyanokét, akik a gyógyítás és az ellátás területén kiemelkedő teljesítménnyel példamutató emberi magatartást tanúsítanak.

Betegszervezeti együttműködések, támogatások

A világ egyik vezető innovatív gyógyszergyártójaként nagy hangsúlyt helyezünk a gyógyszeres terápiákon túl a betegségértés segítésén és a betegek aktív szerepvállalásának elősegítésén.

Ennek megfelelően igyekszünk valamennyi terápiás területen, ahol jelen vagyunk, a betegszervezetekkel való együttműködés keretén belül betegedukációs programokat felkarolni, illetve a különböző világnapi rendezvényeken, mint, például a Diabétesz világnap, Ritka betegségek világnapja, Szívünk napja vagy a Rák világnapja alkalmából a laikus közönség számára megrendezésre kerülő figyelemfelkeltő programokat támogatni.

Sano-Fit – vállalatunk egészségmegőrző programja

Vállalatunknál kollégáink egészsége és jóléte kiemelt szerepet kap. Sano-Fit néven fut belső egészségmegőrző programunk, mely az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, valamint a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát hirdeti, és kínál lehetőségeket mindhárom pillérre.

Valamennyi telephelyi éttermünkben bevezettük a Sano-Fit menüt, mely csökkentett kalória- és szénhidráttartalmú ételekből áll.  Dolgozóink részére kedvezményes sportolási lehetőségeket biztosítunk, valamint évente olyan komplex egészségügyi szűrővizsgálatot, mely többek között kiterjed a szív- és érrendszer, a mozgásszervek, fog- és szájbetegségek, gyomor- és emésztőszervek megbetegedései az onkológiai és egyéb szűrésekre is.  Ingyenes pszichológiai tanácsadás és családbarát intézkedések segítik a munka-magánélet egyensúlyának megtartását.

Családbarát programok

Nyári tábor

A gyermekek örömmel várják a nyári szünetet, az azonban a családok számára gondot jelenthet, hogy hol helyezzék el a gyermekeiket munkaidőben. A Sanofi ehhez nyújt segítséget munkatársai számára négyhetes nyári tábor biztosításával, jelképes költségtérítés ellenében.

Munka kisgyermekkel

A cégünknél kidolgozott kismama programunk a várandóság első időszakától a munkába való visszatérésig támogatást nyújt abban, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az anyaság és a munka kapcsolata. Az elmúlt két évben 80 kismamánkat kísértük végig ezen az úton.

A Sanofi Gyermekei Alapítvány

A Sanofi 25 évvel ezelőtt hozta létre „Enfants de Sanofi” – „Sanofi Gyermekei” elnevezésű, globális szinten működő alapítványát, melynek célja, hogy erkölcsi és anyagi támogatást biztosítson olyan kollégák számára, akik 25 évnél fiatalabb gyermeket/gyermekeket nevelnek, és akiknél egészségügyi, iskolai illetve családi természetű nehézség merült fel.

Az alapítvány dolgozóink adományaiból, illetve a vállalat támogatásából valósítja meg céljait.  Az elmúlt években 2 millió euró összegű befizetés érkezett az alapítványhoz munkatársainktól a világ minden részéről, melyet a cég 10 millió euró összeggel egészített ki.  Ez az összeg 43.000 gyermeknek nyújtott segítséget, 34 országban.

Gyerekcsere program

Egy különleges és igen kedvelt programunk a gyerekeknek szóló csereüdültetési program: egyedülálló lehetőséget biztosít a sanofis dolgozók gyermekei számára, hogy a nyári szünet egy részét külföldön, egy másik sanofis családnál tölthessék.

Utolsó frissítés dátuma: 2022.01.20