Gyors navigációs menü :

 1. Ugrás a tartalomhoz
 2. Ugrás a fő részbe menüje
 3. Tovább a kereséshez eszköz
 4. Tovább a Segítség menü
 5. Tovább a modulok
 6. Ugrás a billentyűparancsok listája

Segítség menü :

 1. A Sanofi világszerte |
   
 2. Honlapjaink |
   
 3. A csoport honlapjai |
   
 4. Kapcsolat |
 5. Honlap térkép |
 6. Segítség
 1. Betűméret

  Csökkentés Növelés  
 
 

Sajtószoba

Tartalom :

Szakmai szervezetek és nagyvállalat fogott össze a cukorbetegekért

Újabb lépést tett a Sanofi, hogy a cukorbetegek teljes életet élhessenek

 

A cukorbetegség megelőzését, a diabétesszel élők életminőségének javítását, valamint az egészségtudatosság növelését hivatott szolgálni az együttműködési megállapodás, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és Magyarország második legnagyobb egészségügyi vállalata, a Sanofi kötött.

A Magyarországon jelenleg közel 2000 főt foglalkoztató francia nagyvállalat három gyártóegységével és egy disztribúciós platformjával a hazai gazdaság 20 legnagyobb vállalata közé tartozik, míg az exportőrök között a 14. helyet foglalja el. A megállapodás kiváló alkalmat teremt arra, hogy a társadalom egészségének megőrzésében és a betegbiztonságban kulcsszerepet játszó szervezet, az OGYÉI a Sanofival közösen segítse azt, hogy a betegek számára érthetővé és értelmezhetővé váljanak mindazon ismeretek, melyekkel egészségi állapotukat befolyásolhatják, ezzel is hangsúlyozva a diabétesz népegészségügyi prioritását.

Az együttműködés keretében – melynek tagja volt az időközben az Emberi Erőforrások Minisztériumába (EMMI) tagozódott Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) is – a felek szakmailag támogatják egymás edukációs programjait, így például a „Teljes Élet Cukorbetegen” címmel meghirdetett pályázatot is, melynek díjazottjai a mai napon vehették át a Sanofi elismerését.

Az diabétesz kezelésében élenjáró Sanofi a pályázat meghirdetésekor azon egészségügyi szakdolgozók és betegszervezetek javaslatait várta, akik újszerű ötletekkel segíthetik elő a betegek képzését és tudatos részvételüket saját terápiájukban. Mindkét kategóriában megosztott győzteseket hirdettek, akik kategóriánként összesen 1 millió forintos támogatásban részesülnek. Dr. Oraveczné dr. Kiss Éva a Gödöllői kistérségben tudás- és életmódterápia tanfolyamokat indít, Kicsák Marian pedig orvosok, diabetológiai szakápolók, ápolók, szakasszisztensek és dietetikusok számára biztosít edukátori tréningeket a támogatás segítségével. A Cukorbeteg Gyerekekért Alapítvány Miskolc nyári edukációs tábort szervez Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cukorbeteg gyermekek számára, míg a Pécs-Baranya Megyei Diabétesz Egyesület cukorbetegek számára dolgoz ki sportterápiát, miközben a betegség kezeléséhez szükséges tudást is átadja a terápiában résztvevőknek. A felhívásra összesen 20 érvényes pályázat érkezett be, ezek elbírálását szakmai zsűri végezte, amelyben a Sanofi mellett a Magyar Diabetes Társaság és a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége is képviseltette magát.

A Sanofi, az élettudományok területén vezető vállalatként, a betegek igényeire összpontosítva, kiemelt partnerekkel együttműködve formálja a jövő diabétesz és kardiovaszkuláris ellátását. Magyarországon ennek szellemében írtunk alá együttműködési megállapodást az OGYÉI-vel, támogatjuk a szakmai- és betegszervezeteket (MDT, CEOSZ) egy diabétesz beteg edukációs program kidolgozásában, valamint ezért hirdettük meg a „Teljes Élet Cukorbetegen” pályázatunkat. Meggyőződésünk, hogy ezen együttműködések kézzelfogható eredményt hoznak, és hozzásegítik a diabétesszel élőket, hogy teljes életet élhessenek” – mondta Pierre Faury, a Sanofi vezérigazgatója.

Fontos, hogy a betegek megfelelő tudással, motivációval és kompetenciával rendelkezzenek ahhoz, hogy értsék és megértsék mindazon egészségügyi információkat, melyek segítségével megalapozott döntéseket hozhatnak saját egészségügyi ellátásukkal kapcsolatban” – mondta el a díjátadó keretében rendezett sajtótájékoztatón dr. Szolyák Tamás. Az OGYÉI főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra is: „az egészségtudatos magatartás segíti a betegségek megelőzését, az életminőség fenntartását, javítását, éppen ezért az OGYÉI kitüntetett figyelmet szentel a jövőben is a táplálkozással, a biztonságos gyógyszeralkalmazással kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű terjesztésének. Az Intézet betegedukációs tevékenységével szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a betegek képesek legyenek felőségteljesen és önállóan dönteni.

A WHO becslése szerint ma 400 millió cukorbeteg él a világon, a jelenség hazánkban is jelentős, hiszen jelenleg 1 millióan, tehát minden 10. ember érintett a betegségben. Közülük 120 ezren folyamatos inzulinos kezelés alatt állnak. Minden második cukorbeteg pedig nem képes tartani az előírt vércukorszintet, ami különösen súlyos egészségügyi kockázatokkal jár.

Frissítve: 2017. június 06.