Gyors navigációs menü :

 1. Ugrás a tartalomhoz
 2. Ugrás a fő részbe menüje
 3. Tovább a kereséshez eszköz
 4. Tovább a Segítség menü
 5. Tovább a modulok
 6. Ugrás a billentyűparancsok listája

Segítség menü :

 1. A Sanofi világszerte |
   
 2. Honlapjaink |
   
 3. A csoport honlapjai |
   
 4. Kapcsolat |
 5. Honlap térkép |
 6. Segítség
 1. Betűméret

  Csökkentés Növelés  
 
 

Tartalom :

A Sanofi 11,6 milliárd dollárért felvásárolja a Bioverativ gyógyszeripari vállalatot

 • A tranzakcióval a Sanofi egyes speciális szakterületeken terjeszkedve megerősíti vezető pozícióját a ritka betegségek piacán.
 • A hemofília gyógyítására szolgáló készítmények piacvezetője csatlakozik a Sanofi-csoporthoz, amely ezáltal más ritka hematológiai betegségek területén is megerősítheti jelenlétét.
 • A tranzakciót jelentős részvényesi értéknövekedés kíséri, a befektetett tőke hozama várhatóan három éven belül meghaladja a tőkeköltséget.
 • A tranzakció hozzájárul a Sanofi fenntartható árbevétel és nyereség növekedéséhez.
 • Azonnal nő a részvényenkénti eredmény1

Párizs (Franciaország) és Waltham, Massachusetts, USA – 2018. január 22. – A Sanofi és a hemofília valamint más ritka hematológiai betegségek gyógyítására szolgáló készítmények fejlesztésére és gyártására specializálódott gyógyszeripari vállalat, a Bioverativ Inc. végleges megállapodást kötött egymással, amelynek értelmében a Sanofi részvényenként 105 dollárért megvásárolja az amerikai cég piacon levő részvényeit, és a vételárat készpénzben fizeti ki. A tranzakció értéke hozzávetőlegesen 11,6 milliárd amerikai dollár tőkeértéknek felel meg (higított értéken). Az üzletet a Sanofi és a Bioverativ igazgatótanácsa egyhangúlag jóváhagyta.

„Mivel a Bioverativ vezető pozíciót foglal el a hemofília kezelésére szolgáló készítmények növekvő piacán, a megállapodással a Sanofi a 2020-as stratégiai tervével összhangban növeli jelenlétét egyes speciális szakterületeken, és megerősíti vezető szerepét a ritka betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek piacán. A megállapodásnak köszönhetően a Sanofi jelenléte emellett más ritka hematológiai betegségek területén is növekedésnek indulhat. Együtt kiváló lehetőségünk van arra, hogy a betegeket világszerte innovatív gyógyszerekhez juttassuk a Bioverativ meghosszabbított felezési idejű faktorkészítményeinek sikereire építve, melyek új szintre emelték a kezelés minőségét – nyilatkozta Olivier Brandicourt, a Sanofi vezérigazgatója. – A fúzió után tevékenységünket továbbra is tudományos ismereteink, világos fókuszunk, valamint a fejlesztés terén elért tapasztalatunk vezérli, hiszen ezek által részvényeseink számára értéket tudunk teremteni, betegeink számára pedig forradalmi terápiákat tudunk kidolgozni.”

John Cox, a Bioveratic vezérigazgatója szerint: „Annak idején a Bioverativ azért jött létre, hogy a hemofíliával és más ritka hematológiai betegségekkel kezelt betegek életében számottevő javulást érjen el, és én büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket tavaly e cél érdekében elértünk. Maximalizáltuk az Eloctate és az Alprolix sikerét, amelyek nap mint nap megkönnyítik a hemofíliás emberek életét, és innovatív programokból új kutatási portfóliót hoztunk létre a ritka hematológiai betegségekkel élő betegek számára. Partnerségünket a Sanofi már bizonyított szakértelmével és globális infrastruktúrájával támogatja, és meggyőződésünk, hogy ezeknek köszönhetően gyógyszereink világszerte még gyorsabban elérhetővé válhatnak, mi pedig újabb eredményeket érhetünk el küldetésünk, a ritka hematológiai rendellenességekkel élő betegek életminőségének javítása terén. Brian Posner elnök, az igazgatótanács minden tagja és magam is meg vagyunk győződve arról, hogy különválásunk (spin-off) és ez a tranzakció is óriási értéket teremt a küldetésünket eddig is támogató részvényeseink számára."


Egy piacvezető hematológiai portfólió létrehozása

Közel 10 milliárd dolláros éves forgalmával a világszerte 181 000 embert érintő hemofília a ritka betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek legnagyobb piaca, amelynek növekedése 2022-ig várhatóan meghaladja az évi 7%-ot2. A betegek rendelkezésére álló terápiás lehetőségeket azonban nagyban befolyásolja, hogy az ellátásra vonatkozó szabályok világszerte változnak. A kezelés lehetséges módjai közé tartozik a profilaxis és a meghosszabbított felezési idejű készítmények alkalmazása, valamint innovatív terápiák fejlesztése és befogadása.

A Bioverativ két meghosszabbított felezési idejű terápiája – az A típusú hemofília kezelésére szolgáló Eloctate® (antihemofíliás VIII-as faktor [rekombináns], Fc-doménhez kötött fúziós fehérje) és a B típusú hemofília kezelésére szolgáló Alprolix® (IX-es véralvadási faktor [rekombináns], Fc-doménhez kötött fúziós fehérje) – bevezetésükkor közel húsz év után az első fontos előrelépést jelentették a hemofília elleni gyógyszerek piacán. 2016-ban a Bioverativ árbevétele 847 millió, jogdíjakból származó bevétele pedig 41 millió dollár volt.

A két gyógyszer jelenleg az Egyesült Államokban, Japánban, Kanadában és Ausztráliában kapható, de a Bioverativ tervei között további térségek is szerepelnek. Egy együttműködési megállapodásnak köszönhetően a terápiák már az Európai Unióban és más országokban is elérhetőek.

A Sanofi meggyőződése, hogy a hemofília kezelésében még évekig a faktorpótlás lesz a standard eljárás, hiszen rendkívül biztonságos, hosszú hatásprofilja pedig egyre kedvezőbb. A Sanofi a Bioverativ klinikai szakértelmére és meglévő kereskedelmi platformjára támaszkodva tovább tudja fejleszteni a fitusziránt, amely az inhibitorok kialakulásával járó vagy nem járó A és B típusú hemofília kezelésére szánt vizsgálati RNS-interferencia (RNSi) terápia. A Sanofi nemrégiben bejelentette, hogy átszervezi az Alnylam Pharmaceuticals vállalattal folytatott együttműködését, amelynek középpontjában a ritka betegségek állnak. Ennek értelmében a Sanofihoz kerülnek a fituszirán globális fejlesztési és forgalmazási jogai.


A Sanofi Specialty Care portfóliójának megerősítése

A Sanofi 2020-ig szóló tervének egyik prioritása a termékportfólió újragondolása, valamint az, hogy tevékenységét azokra a területekre összpontosítja, ahol a vállalat piacvezető pozíciója már stabil vagy hamarosan az lehet. A Bioverativ csatlakozása e prioritás megvalósulását az innovatív terápiák differenciált kínálatával és a ritka hematológiai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek piacán elérhető növekedés megalapozásával segíti elő. Ennek köszönhetően növekszik jelenlétünk egyes speciális szakterületeken, stabilizálódik a ritka betegségek piacán betöltött vezető pozíciónk és megoldást tudunk kínálni a betegek részéről felmerülő igényekre.

A két forgalmazott termék mellett a Bioverativ kutatási portfóliójának része még a hideg agglutinin-betegség kezelését célzó, jelenleg III. fázisban levő kutatás, illetve több, korai fázisban levő kutatási program és együttműködés a hemofília és más ritka hematológiai betegségek, köztük a sarlósejtes vérszegénység és a béta-talasszémia területén. A Sanofi K+F szervezete támogatja a Bioverativot abban, hogy e fontos gyógyszereket minél gyorsabban eljuttathassák a betegekhez. Emellett a Sanofi nemzetközi jelenlétével, már bizonyított szaktudásával, a speciális gyógyszerek sikeres bevezetésében szerzett tapasztalatával, valamint a legfontosabb feltörekvő piacokon betöltött pozícióival a Bioverativ maximálisan ki tudja aknázni a jelenlegi és jövőbeli termékeiben rejlő növekedési potenciált.


Értékteremtés a részvényesek számára

A Bioverativ csatlakozása várhatóan jelentős értéket teremt a Sanofi-részvényesek számára, hiszen a vállalat népszerű termékeinek értékesítéséből származó jelentős bevétel várhatóan a Sanofi pénzügyi és operatív eredményeit is növelni fogja. A felvásárlás a 2018-as pénzügyi évben várhatóan azonnal megmutatkozik a Sanofi részvényenkénti eredményében, míg a 2019-es pénzügyi évben akár 5%-os növekedést is valószínűsíthet. Az előrejelzések alapján a Sanofi három éven belül eléri, hogy a befektetett tőke hozama meghaladja a tőkeköltséget A Sanofi arra számít, hogy megőrzi jelenlegi erős hitelbesorolását.


A tranzakció feltételei

A fúziós megállapodás feltételei értelmében a Sanofi ajánlatot tesz a Bioverativ piacon levő összes részvényének felvásárlására készpénzben, részvényenként 105 dollárért. A részvényenkénti 105 dolláros vételár 64 százalékkal haladja meg a Bioverativ január 19-i tőzsdei záróárfolyamát.

Az ajánlattétel befogadásához több feltételnek kell teljesülnie: pl. ajánlattétel a piacon levő Bioverativ-részvények legalább 51%- ának felvásárlására, a fúziós megállapodás aláírásakor bemutatott adózási szakvélemény újbóli kiállítása, az amerikai Hart–Scott–Rhodino trösztellenes módosító törvényben meghatározott várakozási periódus lejárta vagy megszűnése, bizonyos hatósági jóváhagyások kézhezvétele és más egyedi feltételek. Az ajánlattétel sikeres megvalósulását követően egy 100%-ban Sanofi-tulajdonban levő leányvállalat összeolvad a Bioverativval, míg a Bioverativ megmaradt, az ajánlati szakaszban fel nem vásárolt részvényei eladási opcióvá válnak, amelynek értelmében a részvénytulajdonos jogosult az ajánlatban megállapított részvényenként 105 dolláros árra. Az ajánlattétel várhatóan 2018 februárjában kezdődik.

A Sanofi tervei szerint a tranzakciót likvid pénzügyi források és új hitel felvételének kombinációjából finanszírozza. Az ajánlattételnek finanszírozási feltétele nincs. Az ilyenkor szokásos zárási feltételek teljesülésétől vagy elengedésétől függően az ügylet várhatóan három hónapon belül lezárul.

A Sanofi kizárólagos pénzügyi tanácsadója a Lazard. A Bioverativ pénzügyi tanácsadói szolgáltatója a Guggenheim Securities és a J.P. Morgan Securities LLC. A Sanofi jogi tanácsadója a Weil, Gotshal & Manges ügyvédi iroda. A Bioverativ jogi tanácsadója a Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison ügyvédi iroda.


A Sanofiról

A Sanofi elkötelezetten támogatja az egészségi problémával küzdőket. Az egészség iránt elhivatott nemzetközi gyógyszeripari vállalatként vakcináinkkal betegségeket előzünk meg, innovatív kezeléseinkkel csillapítjuk a fájdalmat és enyhítjük a szenvedést. A ritka betegségekben szenvedők kis közössége ugyanúgy számíthat ránk, mint a hosszú távú, krónikus betegségekkel kezelt emberek milliói.

A világ 100 országában dolgozó több mint 100 ezer munkatársának köszönhetően a Sanofi a tudományos innovációt egészségügyi megoldásokká alakítja át. A vállalat Magyarországon, a Chinoin révén több mint egy évszázados tradícióval rendelkezik.

Sanofi, Empowering Life


A Bioverativról

A Bioverativ (NASDAQ: BIVV) nemzetközi gyógyszeripari vállalat, amely innovatív terápiák világszínvonalú kutatásával, fejlesztésével és forgalmazásával hozzájárul a hemofíliával és egyéb ritka hematológiai betegségekkel élő betegek életminőségének javításához. A Biogen Inc. ről történő 2017-es leválása után létrejött Bioverativ tevékenységének alapja a jogelődjétől megörökölt tudományos innováció. A vállalat emellett aktív szerepet vállal a hematológiai betegségekkel élők életminőségének javításában. A Bioverativ célja, hogy a betegek számára legfontosabb területeken érjen el áttörést. A hemofília kezelését szolgáló termékei forgalomba hozataluk idején közel 20 év óta óta az első jelentős előrelépést jelentették a hemofília kezelésében. További információkért látogasson el a www.Bioverativ.com honlapra vagy kövesse @Bioverativ felhasználót Twitteren.


1A részvényenkénti eredmény nem az általánosan elfogadott számviteli elveknek (GAAP) megfelelő pénzügyi mérőszám (a definíciókat lásd a Sanofi negyedéves pénzügyi jelentésének mellékletében).

2Forrás: WFH 2016, MRB 2016, ATHN 2016, Evaluate Pharma

Fontos! A becslések szerint a hemofíliával érintett populáció létszáma meghaladja a kb. 400 000 főt, de közülük csak kb. 181 000 a diagnosztizált beteg.

GZHU.GZ.18.01.0001 / 2018.02.05.

Frissítve: 2018. február 12.